• HomeHome         
  • Psihologie la ziPsihologie  
  • Curiozitati la ziCuriozitati 
  • Filosofie la ziFilosofie      
  • Romantism si poeziePoezii         
  • HomeMuzica         
  •         

Probleme si solutii ale sistemului PC

  • Nu puteti sterge ceva - Vi s-a intamplat sa vreti sa stergeti de exemplu o fotografie si sa primiti un mesaj de genul asta 'Canot delete. It is used by another person or program'. Asta inseamna ca trebuie sa inchideti mai intaii programul care lucreza cu aceasta si apoi puteti sa o stergeti. Dar de multe ori unele aplicatii raman blocate in rulaj cu ceva, iar noi nu vedem nimic, si nici cu resetarea sistemului nu se rezolva situatia. Solutia e ca trebuie sa deschideti 'System booster' (Kingsoft pc doctor are asa ceva) sau 'Running Processes' si sa vedeti ce program ruleaza acolo ascuns, si sa-l bifati cu end.

  • Blocaje si mers greoi al PC-ului  - Faceti o scanare totala antivirus. Se curata si se optimizeaza sistemul cu programul pe care-l aveti in dotare (sa includa, defragmentarea hardisk-ului, verificarea lui sa nu aiba eroari, improspatarea memoriei ram, reparatii de registri, etc.). Dezinstalati programele care nu va mai sunt necesare din calculator. Se verifica capacitatea memoriei, se elbereaza spatiu in sectorul C al hardisk-ului (sa fie minim vreo 20 de gbiti). Daca nici asa nu se rezova situatia atunci apelati la 'Sistemul Restore' si selectati un punct din trecut (daca il aveti creat !). Utima solutie e schimbarea Windows-ului.

  • Spatiu lipsa pe hard-disk - Aveti de exemplu un hard-disk cu o capacitate de 120 Gbiti dar de fapt constatati ca dispuneti doar de 100 Gbiti (spatiul ocupat cu continut ; programe, muzica, etc. + spatiul liber) - unde sunt restul ?

    1. E posibil sa veti programe (foldere) ascunse. Pot fi infiltrate programe rau intentionate (spion) sau ramasite de softuri ramase dupa dezinstalari. Din 'Control Panel' se selecteaza 'Folder Options' / 'Viev' si se bifeaza optiunea 'Show hidden files and folders'. Luati la purificat tot ce gasiti.
    2. Sunt ocupati cu continut sters de dinainte si care practic (fizic) tot mai exista ! Solutia e sa aveti un program care face o curatire de urme, distrugator de evidente. (Revo uninstaler are la utilitati asa ceva) si veti constata ca spatiul lipsa va reapare. Dupa aceasta operatie care dureaza cam 1/2- 1 ora (in functie de capacitatea disk-ului) e bine sa faceti si o defragmentare a hard-disk-ului. O sa vedeti o imbunatatire semnificativa a vitezei de tranferare a datelor.
    Sa stiti ca ori ce disk (hard disk, CD, sau stik nu veti avea in el chiar valoarea fixa indicata pe eticheta. In cazul nostru se admite cativa Gbiti, dar daca lipsesc de ordinul zecilor de Gbiti atunci trebuie sa intram la banuiala !
  • Restartari dese ale sistemului PC 

    1. Cauza principala este la sursa de alimentare a sistemului, sau undeva se depaseste un consum de curent. Se verifica jumperii de pe placa de baza care alimenteaza perifericile (usb) sa nu fie dati cumva pe + 5V stand by. Se inlocuieste, de proba, sursa cu alta. Se verifica vizual condesatorii de pe placa de baza sa nu fie umflati. 
    2. A doua cauza poate fi din cauza unui soft eronat (de curand instalat) sau a unui virus care a corupt sistemul.


    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu